Almás sütemény
Hozzávalók:
2 dl olvasztott főzőmargarin, 2 dl méz, 2 dl enyhén összehabart tojás, 1 teáskanál vanília, 4 dl finomliszt, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1/2 teáskanál só, 2 dl joghurt, 4 dl apró kockákra vágott alma.
Keverjük össze a margarint, a mézet, a tojásokat és a vaníliát. Szitáljuk egybe a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. Adjuk a tésztához kis adagokban, állandó gyúrás közben, váltakozva a joghurttal. Végül keverjük bele az almakockákat. Kanalazzuk szét a tésztát 3 db, kizsírozott, kb. 20x13x3 cm-es tepsibe, majd szórjuk a tetejére a krémet. 175° C-os sütőben süssük 45 percig.
Krém: 1 dl apróra vágott dió, 1 teáskanál fahéjpor, 1 dl barna cukor, 2 evőkanál olvasztott vaj.
Addig keverjük a hozzávalókat, amíg a dió egyenletesen el nem oszlik a keverékben.
Csokoládékenyér
4 dl finomliszt,
20 dkg főző- vagy étcsokoládé,
2-2 dl joghurt és kristálycukor,
5-5 dkg dióbél és mazsola,
1 tojás,
1 evőkanál sütőpor,
csipetnyi só;
a formához 2-2 dkg vaj és liszt.
Előkészítése:
a csokoládét a reszelő legdurvább fokán lereszelem vagy nagyon apróra forgácsolom. A diót durvára töröm, és a megmosott mazsolával együtt 1 teáskanál liszttel összekeverem. Hosszúkás, keskeny tepsit kivajazok, és liszttel behintem.
Elkészítése:
a joghurtot a cukorral és a liszttel simára keverem, majd a tojást, sót és sütőport is hozzáadom. Alaposan kikeverem. A reszelt csokoládét és a diót-mazsolát a tésztába forgatom, ezután a masszát a kikent formába simítom. Előmelegített, forró sütőbe tolom, de a lángot 10 perc múlva gyengébbre csavarom. 30-40 percig sütöm. Mielőtt kivenném a sütőből, ellenőrzöm, megsült-e, vagyis egy hurkapálcát vagy tűt beleszúrok. Ha már nem ragad rá a tésztából, elkészült. Még melegen deszkára borítom, de csak akkor szeletelem fel, ha teljesen kihűlt. Alufóliába csomagolva hűtőben sokáig eláll.
Hozzávalók: 1db, kerek tortalap, 30 dkg eper, 4 dl joghurt, 4 dl tejszín, 20 dkg porcukor, 1 dkg zselatin, citromfű
Elkészítés: 8 db egyforma szép epret félreteszünk, a többit porcukorral és a joghurttal habosra turmixoljuk, óvatosan beleforgatjuk a tejszínhab háromnegyedét, és a kevés vízzel felfőzött majd langyosra hűtött zselatint.
A tortalapot vékony lapokra vágjuk majd megtoltjuk és körülsimítjuk az epres krémmel.
Hűtőbe teve 2-3 órán keresztül pihentetjük. Tálaláskor a tortaszeleteket tejszínhabbal, eperszemekkel és citromfűvel díszítjük
Joghurtos pudingtorta
Hozzávalók:
félujjnyi vastagságú piskótakarika,
2 dl joghurt,
4 dl tej,
1 evokanál zselatinpor,
1/2 dl málnaszörp
(vagy egyéb piros színu szörp),
1 zacskó vaníliás pudingpor,
ízlés szerint kevés cukor,
csipetnyi só.
A pudingport 5 evokanál tejjel simára keverjük. A többi tejet felforraljuk, majd hozzáöntjük a tejes pudingport, és folytonosan kevergetve surure fozzük. Félretesszük.
Idonként megkeverjük, nehogy ido elott megdermedjen. Amálnaszörpöt 1/2 dl vízzel összekeverjük, majd a zselatinporra öntjük. Kevergetve, nagyon kis lángon addig melegítjük, amíg a por szemcséi eloldódnak. A joghurtot simára keverjük a zselatinos szörppel, majd
hozzákeverjük a pudingot is. Megkóstoljuk, és annyicukorral ízesítjük, amennyitol még nem lesz nagyon édes- inkább pikáns íze legyen. (Ha nem elég pikáns, akkor
kevés citromlevet is csavarhatunk bele.) Kapcsos tortakarika aljára fektetjük a vékonypiskótát, és ráöntjük a krémet. Folpack fóliát borítunk a tetejére,és hagyjuk egészen kihulni, majd betesszük a hűtoszekrénybe. Másnapig hutjük. Tálalás elott meglazítjuk a tortaforma oldalát, késsel körbevágjuk,majd a fémlappal együtt tálra csúsztatjuk. A tetejéttetszés szerint díszíthetjük kókuszreszelékkel,gyümölcszselébol készített kisformákkal, gyümölccsel,esetleg csokireszelékkel is. 12 szeletre vágható.
Karácsonyfa
Hozzávalók kb. 6 személyre:
Tészta: 1 citrom, 4 tojás, 30 dkg cukor, 1 joghurt, 1,5 dl olaj, 20 dkg liszt, 1 kávéskanál sütőpor.
Díszítés: 25 dkg margarin + a formához, 15 dkg cukor, 2 tojás, néhány csepp zöld ételfesték, 1 kávéskanál kakaó.
Előkészítés: A citromot alaposan megmossuk. Karácsonyfa alakú sütőformát kikenünk margarinnal, és beszórjuk liszttel. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2-es fokozat) előmelegítjük.
Elkészítés: A tojásokat mély tálba ütjük, lazán felverjük. Hozzáadjuk a cukrot, és habverővel addig keverjük, amíg krémszerű lesz. A joghurtot összekeverjük az olajjal, és a masszához adjuk. Rászitáljuk a lisztet, a sütőport és belereszeljük a citrom héját. Az egészet sima tésztává kikeverjük, a formába öntjük, és a sütőben kb. 50 perc alatt aranybarnára sütjük. A formában hűtjük ki (előző nap is elkészíthetjük).
A krémhez a margarint habosra keverjük, majd hozzáadjuk a cukrot, és tovább habosítjuk. Egyenként hozzáütjük a tojásokat, és sima krémmé keverjük. A krém kétharmadát megfestjük zöld ételfestékkel, ezzel bevonjuk a karácsonyfa "gallyas részét". A maradék krém feléhez hozzátesszük a kakaót, jól összekeverjük és bevonjuk a karácsonyfa "törzsét". A maradék natúr krémmel "feldíszítjük" a karácsonyfát. 2-3 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Málnás joghurtszelet
Hozzávalók:
A tésztához: 3 tojás, 7-8 dkg cukor, 1 zacskó vaniliás cukor, csipetnyi só, 7-8 dkg liszt, 2-3 dkg étkezési búzakeményítő, 4 dkg vaj vagy margarin, sütőpapír, alufólia
A tetejére: 1 citrom, 42 dkg (12 lap) színtelen zselatin, 4,5 dl joghurt, 7-8 dkg cukor, 6 dl habtejszín, 25 dkg friss vagy mirelit málna, 3/8 l meggylé, a díszítéshez 32 darab csokoládélevél ( de ha nincs díszítsük ízlés szerint)
Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük, közben beleszórjuk a cukrot, a vaniliás cukrot és a sót. Egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, rászitáljuk a keményítővel elkevert lisztet és összedolgozzuk. Végül óvatosan belevegyítjük a megolvasztott vajat.
A tepsi egyik felét sütőpapírral kibéleljük, és alufóliából hajtogatott, kellően magas csíkkal elválasztjuk a szabadon maradt résztől. A piskótamasszát a sütőpapírra simítjuk.
Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 15 percig sütjük, majd hűlni hagyjuk.
A kihűlt tészta köré alufóliából kb. 8 cm magas peremet hajtogatunk. A citromot forró vízben megmossuk, megtöröljük, héját lereszeljük, levét kifacsarjuk. A zselatin felét hideg vízbe áztatjuk. A joghurtot 7-8 dkg cukorral, a citromhéjjal és –lével ízesítjük. 4 dl tejszínt kemény habbá verünk. Az alacsony hőmérsékleten feloldott zselatint kevés joghurttal elkeverjük, a maradék joghurta vegyítjük, majd hozzáadjuk a tejszínhabot.
A málnából 12 szemet félreteszünk, a többit a piskótalapon elosztjuk. Rásímitjuk a joghurtos-tejszínes krémet, és kb. 2 órára hűtőszekrénybe állítjuk. A maradék zselatint beáztatjuk, feloldjuk, a meggylébe keverjük, és hűtőszekrénybe tesszük. A dermedő meggyzselét a joghurtkrémre kanalazva elsimítjuk, majd a tésztát további 1 órára hűtőszekrénybe tesszük. Az alufóliát eltávolítjuk. A maradék tejszínt kemény habbá verjük, és csillagcsöves nyomózsákba töltjük. A süteményt 12 hosszúkás darabra vágjuk. Tetszés szerint habrózsákkal, csokoládélevelekkel és a félretett málnával díszítjük.
Sütési hőmérséklet: 180 °C
Hozzávalók (Egy 23 cm-es, koszorú alakú süteményhez):
55 g darabokra tört fehércsokoládé,
250 g liszt,
2 ¼ A kiskanál sütőpor,
220 g porcukor,
2 enyhén felvert tojás,
200 g natúr joghurt,
45 g olvasztott vaj vagy margarin
Fehércsokoládés máz:
75 g fehércsokoládé I evőkanál tejszín
Elkészítése:
1. A csokoládét forrásban lévő víz fölött addig kevergessük, amíg sima lesz. Tegyük félre, és hagyjuk kissé lehűlni.
2. Tegyük a lisztet, a sütőport, a cukrot, a tojásokat, a joghurtot és a vajat egy tálba, és öt percig keverjük, vagy amíg a keverék sima lesz. Adjuk hozzá az olvasztott csokoládét, és jól keverjük össze.
3. Ontsuk a masszát egy kivajazott, 23 cm átmérőjű, koszorú alakú tortaformába, és süssük 50 percig illetve amíg a tészta megsül. Ezt egy tűvel ellenőrizhetjük. Hagyjuk a süteményt a formában még öt percig, mielőtt fémrácsra borítanánk, hogy kihűljön.
4. A máz elkészítéséhez a csokoládét és a tejszínt egy tűzálló tálban forró gőz felett melegítsük, kevergessük, amíg sima nem lesz. A mázzal vonjuk be a sütemény tetejét és oldalát.
|