Kedves ANi!
Hízókuránál azokat a konyhatechnikai eljárásokat alkalmazzuk, amelyek a tápértéket dúsítják.Fontos szerep jut a zsiradékoknak. Ide számíthatjuk a sertészsírt, a baromfizsírt, a vajat, a tejfölt, a tejszínt, sőt még a tojássárgáját is. A főzelékféléket pároljuk meg zsiradékban, és azután készítsük el levesnek, főzeléknek, tálalás előtt pedig dúsítsuk tojássárgájával, tejföllel, tejszínnel. A kakaót, csokoládét, tejeskávét tej helyett lehetőleg tejszínnel készítsük. Hízlaló hatásuak a szénhidrátok is! Ezért rizs,- burgonya- és tésztakörítéseket készítsünk a húsételek mellé. Záró fogásként pedig sült és főtt tésztákat fogyasszunk. A tésztaféléket tojással és lehetőleg édesen készítsük. Bőségesen együnk kenyeret is, közismert a fehér kenyér hízlaló hatása. Vajjal, mézzel fogyasztva még táplálóbb.
A fehérjékből nem kell többet fogyasztani, mert nem hízlalnak, viszont laktatóak. a nagy tömegű rostos főzelékekből csak kevest fogyasszun és bővebb, zsírosabb rántással készítsük el. Nyers gyümölcsöket, befőtteket, gyümölcsleveket magas vitamin- és ásványianyag-tartalmuk miatt az étrendbe okvetlenül be kell iktatnunk. A gesztenye, a dió, a mandula és a mogyoró vitamintartalma mellett nagyon tápláló is. Természetesen ezért a friss saláták sem maradhatnak ki az étrendből. A konyhasó és a folyadékok fogyasztását általában nem korlátozzuk, csak ha az orvos úgy rendelkezik.
A bor, sör minimális mennyiségben, ha a kúra előtt is fogyasztottunk, engedélyezhető. Téves elképzeés, hogy a szeszes italoktól hízni lehet. Nagyobb mennyiségben fogyasztva rontják az étvágyat és ártanak az egészségnek.
A hízókúrát könnyű vegyes koszttal kezdjük, s a kalóriában gazdagabb étrendre csak fokozatosan térjünk át. Fontos tényező még a gusztusos tálalás, étvágygerjesztő elrendezés és az étkezési időpontok betartása.
(forrás:Pelle Józsefné: Megmérettél)
És végül egy recept a könyvből:
Fűszeres csirkeragu gombával: 2 csirke aprólékját kisebb darabokra vágva zsíron átfuttatjuk karikára vágott vegyes zöldséggel, és vízzel felöntve puhára pároljuk. Közben néhány vékonyra szeletelt gombát hagymás zsírban megpárolunk, megszórjuk apróra vágott zöldpetrezselyemmel, és a puhára főtt aprólékhoz keverjük. Ízlés szerint sózzuk. Egy fűszerfőzéshez használt teatojásba teszünk egy darabka gyömbérgyökeret, 1/2 szerecsendiót, 1 mokkáskanál édesköményt és a főzőlébe lógatva kb. 10 percig főzzük. A levét egy kevés habarással besűrítjük, leszűrjük, és 1 liter lében 40 dkg jól megmosott rizst főzünk úgy, hogy csak forrásig tartjuk a tűzön, utána félrehúzva saját gőzében hagyjuk megpuhulni.A megpuhult rizst óvatosan elvegyítjük a gombás aprólékkal, és vágott zöldptrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Remélem tudtam segíteni!
Erika |