Témaindító hozzászólás
|
2009.02.04. 06:37 - |
Gyumolcsos rizstorta
A mogyoros alaplaphoz:
3 tojas, 80 g cukor, 80g daralt mogyoro,4 evokanal zsemlemorzsa (de a
daralt keksz is tokeltes bele - ), 6 g sutopor, 30 g
reszelt csoki
A toltelekhez:
7,5 dl tej, 100 g cukor, 1 kaveskanal margarin/vaj, 1 vaniliarud, 2
ujjnyi citromhej /, 160 g
kerek szemu rizs, 10 g zselatin, 5 dl tejszin (Hulala)
A disziteshez:
300 g malna (
de cseresznyebol, meggybol, barackbol is keszitetheto, bar teny es
valo, hogy szinhatasban a piros mutat legjobban [:)] ), 2 tasak
tortabevono zselepor (20g) - , 1,25 dl almale,
1,25 dl edeskes bor ( vagy 2,5 dl ananaszle
), 2,5 dl viz, cukor, nehany menta -/citromfulevel
Elkeszites:
1. 26 cm atmeroju tortaformat sutopapirral kibelelunk, sutot
elomelegitjuk.
2. A tojasfeherjeket kemeny habba verjuk 1 csipet soval, hozzaadjuk
aprankent a cukrot. Egyenkent ovatosan / lyukas
fakanallal vagy kezi habverovel/ hozzaadjuk a tojasok sargajat. A
mogyorot, zsemlemorzsat, sutoport osszekeverjuk, es aprankent
belekeverjuk a masszaba, vegen lazan beleforgatjuk a reszelt csokit
is.
3. A formaba simitjuk, es kozepso bordamagassagon 25 percig sutjuk
, 5 percig a
formaban pihentetjuk, majd racsra tesszuk, es megszabaditjuk a
sutopapirtol.
4. A toltelekhez felforraljuk a tejet a cukorral, vajjal/margarinnal,
a felhasitott vaniliaruddal es a citromhejjal. A rizst enyhen sos,
forrasban levo, bo vizben 3 percig fozzuk, leszurjuk, es azonnal a
tejhez adjuk, es folyamatosan kevergetve egeszen puhara-ragacsosra
fozzuk. Kidobjuk belole a vaniliat es a citromhejat, majd hideg
vizfurdobe allitva kihutjuk. (gyorsabban kesz, ha egy nagyobb edenybe
atontjuk, es ott elsimitva, oldalara kikenve hagyjuk )
5. Kozben a zselatint fel dl hideg vizzel elkeverjuk, es allni
hagyjuk. A tejszint kemeny habba verjuk.
6. A tortaforma aljat es oldalat sutopapirral kibeleljuk -
ujrahasznosithajuk a leszedett papirt - belefektetjuk a mogyoros
lapot.
7. A zselatint mersekelt tuzon eppen csak felolvasztjuk. Gyors
mozdulatokkal belekeverunk 2 evokanal rizst, es a tobbi rizshez adjuk
az egeszet. Tobb reszletben kimeletesen beledolgozzuk a tejszint, es
a formaba simitjuk. Letakarjuk, es hutoben legalabb 6 oran at (de
legjobb, ha egy egesz ejszakan at) dermedni hagyjuk)
8. Korkorosen kirakjuk a torta tetejet gyumolccsel. A tortabevono
zseleporbol a vizzel, almalevel, borral a csomagolason olvashato
tajekoztato szerint elkeszitjuk a zselet, majd korkoros mozdulatokkal
bevonjuk vele a tortat. Tovabbi 1 orara hidegre rakjuk.
9. Talalaskor talra csusztatjuk, megszabaditjuk a papirtol, es
menta-/citromfulevelekkel (tetszes szerint meg tejszint is
hasznalhatunk) diszitjuk. |
[6-1]
Gyumolcsos rizstorta
A mogyoros alaplaphoz:
3 tojas, 80 g cukor, 80g daralt mogyoro,4 evokanal zsemlemorzsa (de a
daralt keksz is tokeltes bele - ), 6 g sutopor, 30 g
reszelt csoki
A toltelekhez:
7,5 dl tej, 100 g cukor, 1 kaveskanal margarin/vaj, 1 vaniliarud, 2
ujjnyi citromhej /, 160 g
kerek szemu rizs, 10 g zselatin, 5 dl tejszin (Hulala)
A disziteshez:
300 g malna (
de cseresznyebol, meggybol, barackbol is keszitetheto, bar teny es
valo, hogy szinhatasban a piros mutat legjobban [:)] ), 2 tasak
tortabevono zselepor (20g) - , 1,25 dl almale,
1,25 dl edeskes bor ( vagy 2,5 dl ananaszle
), 2,5 dl viz, cukor, nehany menta -/citromfulevel
Elkeszites:
1. 26 cm atmeroju tortaformat sutopapirral kibelelunk, sutot
elomelegitjuk.
2. A tojasfeherjeket kemeny habba verjuk 1 csipet soval, hozzaadjuk
aprankent a cukrot. Egyenkent ovatosan / lyukas
fakanallal vagy kezi habverovel/ hozzaadjuk a tojasok sargajat. A
mogyorot, zsemlemorzsat, sutoport osszekeverjuk, es aprankent
belekeverjuk a masszaba, vegen lazan beleforgatjuk a reszelt csokit
is.
3. A formaba simitjuk, es kozepso bordamagassagon 25 percig sutjuk
, 5 percig a
formaban pihentetjuk, majd racsra tesszuk, es megszabaditjuk a
sutopapirtol.
4. A toltelekhez felforraljuk a tejet a cukorral, vajjal/margarinnal,
a felhasitott vaniliaruddal es a citromhejjal. A rizst enyhen sos,
forrasban levo, bo vizben 3 percig fozzuk, leszurjuk, es azonnal a
tejhez adjuk, es folyamatosan kevergetve egeszen puhara-ragacsosra
fozzuk. Kidobjuk belole a vaniliat es a citromhejat, majd hideg
vizfurdobe allitva kihutjuk. (gyorsabban kesz, ha egy nagyobb edenybe
atontjuk, es ott elsimitva, oldalara kikenve hagyjuk )
5. Kozben a zselatint fel dl hideg vizzel elkeverjuk, es allni
hagyjuk. A tejszint kemeny habba verjuk.
6. A tortaforma aljat es oldalat sutopapirral kibeleljuk -
ujrahasznosithajuk a leszedett papirt - belefektetjuk a mogyoros
lapot.
7. A zselatint mersekelt tuzon eppen csak felolvasztjuk. Gyors
mozdulatokkal belekeverunk 2 evokanal rizst, es a tobbi rizshez adjuk
az egeszet. Tobb reszletben kimeletesen beledolgozzuk a tejszint, es
a formaba simitjuk. Letakarjuk, es hutoben legalabb 6 oran at (de
legjobb, ha egy egesz ejszakan at) dermedni hagyjuk)
8. Korkorosen kirakjuk a torta tetejet gyumolccsel. A tortabevono
zseleporbol a vizzel, almalevel, borral a csomagolason olvashato
tajekoztato szerint elkeszitjuk a zselet, majd korkoros mozdulatokkal
bevonjuk vele a tortat. Tovabbi 1 orara hidegre rakjuk.
9. Talalaskor talra csusztatjuk, megszabaditjuk a papirtol, es
menta-/citromfulevelekkel (tetszes szerint meg tejszint is
hasznalhatunk) diszitjuk. |
[6-1]
|